TMD en orthodontie

In de praktijk is er elke keer opnieuw een uitdaging voor de tandarts en de orthodontist om elke patiënt een optimale functie met een fraaie esthetiek te bieden. Vaak is esthetiek voor een patiënt het allerbelangrijkst, maar de kauwfunctie speelt gedurende het hele leven natuurlijk ook een belangrijke rol. Alle patiënten die in aanmerking komen voor een orthodontische behandeling moeten zowel op hun orthodontische en esthetische behoeften, als wel op hun functionele vraag worden beoordeeld. Een patiënt kan orthodontische wensen hebben, TMD problematiek hebben of beiden. De cursist leert in dit seminar voor deze patiënten een juist behandelplan op te stellen.

– Welke rol speelt orthodontie bij het voorkomen van temporomandibulaire afwijkingen?

– Is een orthodontische behandeling een oorzaak voor het ontstaan van TMD of kan TMD een gevolg zijn van een orthobehandeling?

– Kauwfunctie en de rol van de orthodontie daarin zal worden besproken evenals de doelen die moeten worden nagestreefd om een normale functie te behouden of te verkrijgen.

Er wordt een review van de  concepten van de orthopedische stabiliteit gepresenteerd, waarbij wordt besproken hoe de orthodontie de tekenen en symptomen van TMD kan beïnvloeden. De cursist moet zich bewust zijn van de relatie orthodontie en functie.

Om een stabiele orthopedische functie te verkrijgen moet de occlusie in harmonie zijn met de stabiele musculoskeletale positie van het temporomandibulaire gewricht. Het realiseren van deze doelen geeft de meeste garantie op een toekomstige goede kauwfunctie. TMD symptomen komen veelvuldig voor in een populatie. Daarom is screening op deze problematiek bij elke orthodontische patiënt gewenst, onafhankelijk of er op dat moment wel/geen behandelbehoefte is. Orthodontische behandeling zal immers de occlusie beïnvloeden en elke bestaande disfunctie moet daarom vooraf geïdentificeerd worden.

Tijdens het seminar wordt de cursist getraind in het uitvoeren van een functieonderzoek en het afnemen van een goede en relevante anamnese. Ten slotte wordt ingegaan op de verschillende behandelstrategieën bij een bestaande temporomandibulaire afwijking  of tijdens de orthodontische behandeling ontstane TMD.

Studiebelasting

Per seminar; studiebelasting: 18 contacturen en 4 zelfstudie uren

 • Seminar 9 dag 1
  06-04-2023
  09:00 - 17:00
 • Seminar 9 dag 2
  07-04-2023
  08:30 - 17:00
 • Seminar 9 dag 3
  08-04-2023 - 09-04-2023
  20:00
Details Prijs Aantal:
Enkel Seminar €1.400,00 (EUR)  
Ortho Advanced Seminars 7 t/m 12 €7.200,00 (EUR)  
Ortho Advanced Seminars 7 t/m 9 €3.600,00 (EUR)  
Ortho Advanced Seminars 10 t/m 12 €0,00 (EUR)  

locatie  

Telefoon locatie +31652621907

Locatie website:

Adres
Eschpark 9, Lichtenvoorde, 7131TG, Netherlands

Beschrijving:

Integrated Dentistry bevindt zich in

Tandheelkundig Centrum Verhagen Volledig Mondzorg
Eschpark 9, 7131TG Lichtenvoorde